Тип публикации: статья из журнала
Год издания: 2019
Идентификатор DOI: 10.17516/1998-2836-0140
Ключевые слова: hydrotropic cooking, miscanthus, oat fruit shells, wheat straw, Sibunit-4, mechanical activation, hydrolysis, lignin, glucose, 5-hydroxymethylfurfural, xylose, furfural, целлюлоза, лигнин, гидротропная варка, мискантус, плодовые оболочки овса, солома пшеницы, механическая активация, Сибунит-4, гидролиз, глюкоза, 5-гидроксиметилфурфурол, ксилоза, фурфурол
Аннотация: Исследовано влияние механической активации и примесей лигнина на реакционную способность образцов целлюлозы, выделенных методом гидротропной варки из мискантуса, соломы пшеницы и плодовых оболочек овса, в процессе их гидролиза-дегидратации в присутствии твердых кислотных катализаторов, полученных сульфированием и окислением углеродПоказать полностьюного материала Сибунит-4. Показано, что активация существенно увеличивает реакционноспособность всех субстратов и выходы целевых продуктов реакции (моносахаридов и фурфуролов). Наличие примесей лигнина приводит к уменьшению выходов продуктов в процессе деполимеризации целлюлозы. In the presence of acidic catalysts based on the Sibunit-4 material the effects of mechanical activation and a lignin impurities on both the reactivity of cellulose and yields of products (monosaccharides and furfurals) being achieved during the hydrolysis of the polysaccharide isolated by hydrotropic cooking of miscanthus, wheat straw, and fruit shells of oats were studied. Activation was shown to significantly increase the reactivity of all substrates and the yields of the target products. Impurities of lignin led to decreasing product yields. In the presence of acidic catalysts based on the Sibunit-4 material the effects of mechanical activation and a lignin impurities on both the reactivity of cellulose and yields of products (monosaccharides and furfurals) being achieved during the hydrolysi In the presence of acidic catalysts based on the Sibunit-4 material the effects of mechanical activation and a lignin impurities on both the reactivity of cellulose and yields of products (monosaccharides and furfurals) being achieved during the hydrolysis of the polysaccharide isolated by hydrotropic cooking of miscanthus, wheat straw, and fruit shells of oats were studied. Activation was shown to significantly increase the reactivity of all substrates and the yields of the target products. Impurities of lignin led to decreasing product yields. © Siberian Federal University. All rights reserved
Журнал: Журнал Сибирского федерального университета. Серия: Химия
Выпуск журнала: Т. 12, № 3
Номера страниц: 434-444
ISSN журнала: 19982836
Место издания: Красноярск
Издатель: Федеральное государственное автономное образовательное учреждение высшего образования Сибирский федеральный университет